Zahvaljujući velikoj udaljenosti od gradova, industrije ili bilo kakvog drugog izvora zagađenja, obale otoka Kaprija oplakuje more iznimne čistoće.

Tridesetak metara od naše kuće, pored maslinika i grmova ružmarina i lavande, nalazi se niz betonskih plažica sa stepenicama za jednostavan ulaz u more. Provedite dan sunčajući se sami na plaži pred našom kućom u potpunom miru, uz opuštajući šum mora i cvrčanje cvrčaka.

U dnu uvale Kaprija, petnaestak minuta od naše kuće, pronaći ćete plitku šljunčanu plažu koja će razveseliti vašu djecu.

Nastavite li dalje novouređenim puteljkom koji vodi između drevnih suhozida vinograda i maslinika, za desetak minuta otkrit ćete pravi dragulj otoka Kaprija. Uvala Nozdra je potvrda da škrta zemlja čuva svoje blago, kako kaže jedna klapska pjesma o Dalmaciji. Prirodna šljunčana plaža i bijele, glatke kamene ploče na kojima se možete udobno ispružiti i sunčati, uokviruju tirkizno more stvarajući kontrast čijoj ljepoti nećete moći odoljeti. Ako vam je draži ležaj od suhih borovih iglica u debeloj hladovini, svoje mjesto ćete pronaći pod borovima koji rastu tik uz plažu.

Kad nakon kupanja ožednite ili ogladnite, osvježenje vas čeka u baru ili restoranu na suprotnoj strani uvale Nozdra. Ova dva lokala su jedini objekti izgrađeni u uvali, ali su gotovo stopljeni s prirodom koja ih okružuje pošto su obloženi kamenom iz okolice i uređeni s mnogo ukusa.

Nosite li u sebi malo istraživačkog duha, sigurno će vas obradovati mogućnost korištenja našeg malog broda s motorom. Brodom ćete otkriti teže dostupne netaknute plaže na Kapriju i susjednim otocima.

Plava laguna pored susjednog otoka Kaknja očarava svojom karipsko-plavom bojom. Tako intenzivnu boju moru daje dno koje na prvi pogled izgleda kao pješčano, ali zaronite li (dubina je oko 3m), otkrit ćete da to nije pijesak nego da je dno potpuno prekriveno bijelim školjkama. Dok plivate, učinit će vam se da ste uronili u nekakav neobičan fluid umjesto u toplu morsku vodu.

Kako bismo vam olakšali pronalaženje spomenutih mjesta, pripremili smo vam mapu s označenim položajem najljepših plaža po našem izboru i njihovim fotografijama. Mapa vas čeka u apartmanu, kao i plastificirana verzija koja je predviđena da je ponesete sa sobom u šetnju po otoku ili na izlet brodićem.


Otok Kaprije je poznat po vrhunskim lokacijama za ronjenje s opremom. Brod Francesca da Rimini je potopljen tijekom drugog svjetskog rata, a njegove konture se zahvaljujući izvrsnoj prozirnosti mora vide već s 10m dubine. Na punti Kaprija nalazi se nezaboravan podvodni zid s pećinama prepunima života.

Tijekom desetak tjedana u periodu od svibnja do listopada, na Kapriju djeluje ronilački centar Oxygene u kojem možete unajmiti opremu i dogovoriti ronilačke izlete, a tamo isto tako možete i unajmiti kajak. Ronilačke izlete možete dogovoriti i s drugim ronilačkim klubovima sa šibenskog područja koji nude zarone na ovim lokacijama.

 

Škrta zemlja čuva svoje blago,

svako zrno ka' srce u sridi,

malo rodi i ne daje puno,

al' šta dade, triput više vridi!