Ako svoj odmor poželite upotpuniti razgledavanjem još nekih ljepota šibenskog kraja, s Kaprija se zaputite jutarnjom brzom linijom do Šibenika, pa od tamo na neki od jednodnevnih izleta:

Povijesna jezgra grada Šibenika

Nacionalni park Kornati - izlet brodom

Nacionalni park Krka - izlet brodom

 

Povijesna jezgra grada Šibenika

U zaljevu prirodno zaštićenom od svih vjetrova i neverina, tamo gdje se krška ljepotica Krka spaja s morem, i gdje su neki od prvih doseljenih Hrvata po prvi put ugledali more, smjestio se grad Šibenik.

S labirintom srednjovjekovnih uličica toga kamenog zdanja srasla je duša ljudi ovog kraja. Među kućama je stalno prisutna klapska pjesma, mirisi poznatih šibenskih vina i pokoja ćakula. Osvojit će vas već nakon ulaska u grad, bilo da dođete s mora ili pored jedne od četiri tvrđave, crkve Gospe van Grada ili prekrasne katedrale sv. Jakova… Šibenik ćete lako zavoljeti.

…Gori ima svega, ima tičjeg mlika,
ali ovo doli, oko Šibenika…
Gori ima svega, di se šoldi beru,
ali ovo teke, ovo zeru…

Ko ovo more platit, ovo nema cine,
nije za dolore, nije za štrline…

                                  Arsen Dedić

^^ vrh stranice ^^

 

Nacionalni park Kornati

Kao što prva ljubav zauvijek pronađe mjesto u vašem srcu, jednako tako vas Kornati osvoje svojom čistom ljepotom i atmosferom koju više nikad ne možete zaboraviti…

Ogoljeni kameni pejzaž 89 otoka, otočića i hridi ostavit će vas bez daha. Litice s vanjske strane strmoglavo se obrušavaju u morske dubine kao da ih je neki div prerezao svojim ogromnim nožem, a s druge strane tirkizno more zapljuskuje pješčane plaže. Ovaj jedinstveni arhipelag oduševit će vas u potpunosti… samo ćete razmišljati kako se vratiti i provesti više vremena ovdje ploveći od otoka do otoka.

Posljednjeg dana Stvaranja Bog je poželio okruniti svoje djelo
i stvorio je Kornate od suza, zvijezda i daha.

George Bernard Shaw

^^ vrh stranice ^^

 

Nacionalni park Krka

Na svom putu od izvora do ušća rijeka Krka stvara niz čipkastih remek djela, više od 17 prirodnih slapova, čiju veličanstvenost svako jutro ponovo razotkrivaju prve zrake sunca.

Skradinski buk je najduži i najljepši slap na rijeci Krki i jedna od najpoznatijih prirodnih ljepota Hrvatske.

Mlinice na slapovima prastara su postrojenja u kojima snaga vodenog toka preko drvenih zupčanika okreće kamen koji melje žitarice i stvara brašno.

U stupama usred slapova u davna vremena prala se odjeća, pokrivači i sukanci, koji su tako dobivali svježi prirodni miris i čistoću.

Na Visovačkom jezeru Krka kao neprocjenjivu tajnu skriva otočić Visovac, oazu mira i prirodnog sklada, na kojem se nalazi franjevački samostan iz XV. stoljeća.

Svojim ljepotama Krka pruža neponovljiv doživljaj prirode i nekog davnog vremena koje kao da je tamo odlučilo zauvijek stati.

^^ vrh stranice ^^